Σπύρος Αντωνέλος

Δικηγόρος, Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής, Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση
Μετά από δέκα σχεδόν χρόνια διαρκούς ενασχόλησης με τη Διαμεσολάβηση είμαι μάρτυρας της διαρκώς αυξανόμενης επιτυχίας της: Πολίτες και Επιχειρήσεις τη χρησιμοποιούν για να λύσουν εχέμυθα τις διαφορές τους και να αποκαταστήσουν ή να κλείσουν αξιοπρεπώς σχέσεις και συνεργασίες τους. Δικηγόροι διαπιστώνουν ότι η καίρια συμβολή τους στη διαδικασία προβάλλεται, εκτιμάται και αμείβεται άμεσα. Όποιος κάνει μία φορά Διαμεσολάβηση ξαναέρχεται σε αυτή.

O Σπύρος Αντωνέλος είναι Δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών από το 2000. Διατηρεί Δικηγορικό Γραφείο (www.antoneloslaw.gr) και ασχολείται με υποθέσεις Αστικού, Εμπορικού και Τραπεζικού Δικαίου.

Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού τίτλου (DESS) στο Κοινοτικό Δίκαιο του Γαλλικού Πανεπιστημίου PARIS II (Panthéon-Assas) και έχει εργαστεί στη Γαλλία, στο Βέλγιο (στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή), στη Σκωτία και στη Αθήνα σε Νομικές Υπηρεσίες Κατασκευαστικών Ομίλων και Ελληνικής Τράπεζας καθώς και σε Δικηγορική Εταιρία.

Είναι Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής από τους εμπειρότερους στην Ελλάδα όπου εφαρμόζει με επιτυχία τη Διαμεσολάβηση σε υποθέσεις αστικού και εμπορικού δικαίου. Είναι επίσης Εκπαιδευτής Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση με πλούσια ελληνική και διεθνή εκπαιδευτική δραστηριότητα και αναγνώριση.

Εισηγήθηκε το Φεβρουάριο του 2011 στον κύριο Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών τη σύσταση Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών του ν. 3898/2010. Ως μέλος της Άμισθης Ομάδας Εργασίας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τη σύσταση Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών συνέβαλε καίρια και αδιάλειπτα για δύο έτη, από το Μάιο του 2011, στις ενέργειες σύστασης, πρακτικής οργάνωσης και αδειοδότησης του εν λόγω Φορέα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος ονομάστηκε «Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.)-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Είναι ο Συντονιστής Ενεργειών Εκπαίδευσης του «Α.Κ.Κ.Ε.Δ.-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ».

Ο κ. Αντωνέλος έχει οργανώσει και συμπαρουσιάσει αφιλοκερδώς από τον Ιούνιο του 2011 πάνω από 120 αυτοτελή τρίωρα «Σεμινάρια Εισαγωγής των Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση» στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και σε άλλους 18 Δικηγορικούς Συλλόγους πανελλαδικά, τα οποία έχουν παρακολουθήσει πλέον των 6.8000 Ελλήνων Δικηγόρων. Επίσης διοργανώνει και παρουσιάζει, από κοινού με τις Διαμεσολαβήτριες και Εκπαιδεύτριες Διαμεσολαβητών κ.κ. Ελένη Πλέσσα και Ειρήνη Ματσούκα, Προσομοιώσεις Διαμεσολαβήσεων στο Σύλλογο της Αθήνας, σε Συνέδρια και σε πολλούς άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους και Επιμελητήρια πανελλαδικά.

Είναι Ομιλητής σε Εθνικά και Διεθνή Συνέδρια και σε Τηλεοπτικές και Ραδιοφωνικές εκπομπές για τη Διαμεσολάβηση.

Ως Υπότροφος Διεθνούς Προγράμματος (Weinstein JAMS Fellow 2013) του JAMS Foundation, με την ευγενική υποστήριξη του Αμερικανού φημισμένου  τ.Δικαστή - Διαμεσολαβητή Daniel Weinstein, ο κ. Αντωνέλος εκπαιδεύτηκε στη Διαμεσολάβηση περαιτέρω σύμφωνα με το αμερικανικό μοντέλο εκπαίδευσης διαμεσολαβητών της Πολιτείας της California και συμμετείχε σε δεκάδες διαμεσολαβήσεις στις Η.Π.Α. το καλοκαίρι και το φθινόπωρο  του 2013.

Είναι επίσης ο Συγγραφέας, από κοινού με τη Δικηγόρο, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών κα Ελένη Πλέσσα, του Ελληνικού πλήρους επιστημονικού συγγράμματος για τη Διαμεσολάβηση με θεωρητικό και πρακτικό προσανατολισμό με τίτλο «Διαμεσολάβηση: Διεθνής εμπειρία και Ελληνική εφαρμογή» (ISBN: 978-960-568-096-1) των Νομικών Εκδόσεων «Σάκκουλας» (www.sakkoulas.gr).

Ο κ. Αντωνέλος, από κοινού με τις Δικηγόρους – Διαμεσολαβήτριες και Εκπαιδεύτριες κ.κ. Ελένη Πλέσσα και Ειρήνη Ματσούκα, ίδρυσαν την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Οργανισμός Προώθησης Εφαρμογών της Διαμεσολάβησης και της Εξωδικαστικής Επίλυσης» με το διακριτικό τίτλο «RESOLVE - Διαμεσολαβητές Ειδικοί στην Εξωδικαστική Επίλυση» (www.resolve.gr)

Η «RESOLVE» δραστηριοποιείται έκτοτε ενεργά στην προώθηση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, της εξοικείωσης του Νομικού κόσμου, των πολιτών και των επιχειρήσεων με τη Διαμεσολάβηση και την εξωδικαστική επίλυση, στη δημιουργία -αυτοτελώς ή σε σύμπραξη με αλλοδαπούς διακεκριμένους διαμεσολαβητές και εκπαιδευτές- καινοτόμων προγραμμάτων εκπαίδευσης και επιμόρφωσης διαμεσολαβητών  και δικηγόρων, τα οποία διδάσκονται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, και στην ανάπτυξη της Σχολικής Διαμεσολάβησης και την εξοικείωση μαζί της των δήμων, των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

Ως Εκπαιδευτικός Οργανισμός η «RESOLVE» συνεργάζεται από τον Οκτώβριο του 2015 με το «Α.Κ.Κ.Ε.Δ. - ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» στην Εκπαίδευση Δικηγόρων – Νομικών Παραστατών στη Διαμεσολάβηση, μέσω της διδασκαλίας ενός πρότυπου προγράμματος Εκπαίδευσης, προσαρμοσμένου στην Ελληνική νομική πράξη και πραγματικότητα της Δικηγορίας και της Διαμεσολάβησης και παράλληλα σύμφωνου με τα διεθνή πρότυπα.