Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών – “ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ”

<?php echo do_shortcode(‘‘); ?>

GO UP

Ελένη Κ. Πλέσσα

Δικηγόρος, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια, Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών και Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση

Η Διαμεσολάβηση έχει τόσο σημαντικά οφέλη για τους Δικηγόρους που αξίζει να είναι το πρώτο ζήτημα που θα εξετάζουν όταν επιλαμβάνονται μίας νέας υπόθεσης. Στο Πρόγραμμα που διδάσκουμε στον ΠΡΟΜΗΘΕΑ, ο συνάδελφος θα έχει τη δυνατότητα να εκπαιδευτεί σε νέες δεξιότητες που θα τον βοηθήσουν να καθιερωθεί ως εξειδικευμενος νομικός παραστάτης στη Διαμεσολάβηση και να επεκτείνει τη δικηγορική του ύλη και το πελατολόγιό του.

Η Ελένη Πλέσσα είναι Δικηγόρος, μέλος του ΔΣΑ από το 2003, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια από το 2010, περιληφθείσα από τους πρώτους στον Δημόσιο Κατάλογο Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών.
Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού τίτλου ΜΑ in European Politics Business and Law του University of Surrey και απόφοιτος του διετούς μεταπτυχιακού επιπέδου προγράμματος στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) της Ε.Ε.Δ.Ε.
Παράλληλα με τη δραστηριοποίησή της ως διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια διαμεσολαβητών, ασκεί μάχιμη δικηγορία από το 2003 και από το Νοέμβριο του 2010 ξεκίνησε το δικό της γραφείο (Παπανικολάου, Τσιμπουράκης, Πλέσσα και Συνεργάτες). Παράλληλα διατηρεί εξωτερική συνεργασία με εταιρείες ως νομική σύμβουλος. Ειδικεύεται σε θέματα Εμπορικού (δίκαιο εταιρειών, δίκαιο συμβάσεων, βιομηχανική ιδιοκτησία) και Αστικού Δικαίου (ενοχικό, εμπράγματο, οικογενειακό, κληρονομικό). Ασχολείται ενεργά με την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και είναι νομικός σύμβουλος του I for U, του δικτύου για τη στήριξη και τη καθοδήγηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Τον Οκτώβριο του 2009, ξεκίνησε η ενεργός και αδιάλειπτη ενασχόλησή της με τη διαμεσολάβηση τόσο σε σχέση με τα εθνικά όσο και με τα διεθνή δρώμενα. Έχει λάβει μέρος στα πλέον καίρια διεθνή συνέδρια για τη διαμεσολάβηση (CMC Conference, ICC Mediation Conference, ICC Mediation Round Table κα) και έχει συμμετάσχει σε διαμεσολαβήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιλέγεται επίσης και συμμετέχει ως Κριτής στο Διεθνή Διαγωνισμό Εμπορικής Διαμεσολάβησης που διοργανώνεται κάθε χρόνο από το Διεθνές Εμπορικό Επιμελητήριο στο Παρίσι (ICC International Commercial Mediation Competition).

Στην Ελλάδα, έχει συμπαρουσιάσει αφιλοκερδώς επανειλημμένα από τον Ιούνιο του 2011 αυτοτελή τρίωρα «Σεμινάρια Εισαγωγής των Δικηγόρων στη Διαμεσολάβηση» στο ΔΣΑ και σε άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους πανελλαδικά, μαζί με τον Σπύρο Αντωνέλο. Επίσης, έχει διοργανώσει και παρουσιάσει, από κοινού με τους Σπύρο Αντωνέλο και Ειρήνη Ματσούκα, Προσομοιώσεις Διαμεσολαβήσεων στον ΔΣΑ και σε άλλους Δικηγορικούς Συλλόγους ενώ είχε Εισηγήσεις σχετικές με το αντικείμενο της Διαμεσολάβησης σε διάφορα Συνέδρια σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ως διαμεσολαβήτρια, αναλαμβάνει διαμεσολαβήσεις που σχετίζονται με το εμπορικό και με το αστικό δίκαιο. Ο διεθνούς φήμης Διαμεσολαβητής Nicholas Pryor είπε για εκείνη: “Έχει ξεκάθαρα ταλέντο για τη διαδικασία και μία ενστικτώδη κατανόηση του πώς μπορεί να λειτουργήσει και του πώς μπορεί κανείς να ανακαλύψει και να διαχειριστεί τις ιδιαιτερότητες των ανθρωπίνων συμπεριφορών σε μία διαφορά”.
Ασχολείται επίσης με την ενημέρωση και την εκπαίδευση στη Σχολική Διαμεσολάβηση αλλά και την Επίλυση Συγκρούσεων μέσω της Διαμεσολάβησης στο χώρο εργασίας.

Ως μέλος της Άμισθης Ομάδας Εργασίας του ΔΣΑ για τη σύσταση Φορέα Κατάρτισης Διαμεσολαβητών, συνέβαλε καίρια και αδιάλειπτα για δύο έτη, από τον Οκτώβριο του 2011, στις ενέργειες σύστασης, πρακτικής οργάνωσης και τελικά αδειοδότησης του Φορέα Εκπαίδευσης «Αθηναϊκό Κέντρο Κατάρτισης και Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών (Α.Κ.Κ.Ε.Δ.)-ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» η οποία συντελέστηκε τον Μάιο του 2013. Από την έναρξη των εργασιών του Φορέα μέχρι σήμερα, συμμετέχει ως εκπαιδεύτρια στα προγράμματά του Α.Κ.Κ.Ε.Δ.

Είναι συνιδύτρια και εταίρος του RESOLVE (www.resolve.gr), του καθιερωμένου πλέον στο χώρο οργανισμού του οποίου οι Διαμεσολαβητές διαθέτουν μεγάλη πρακτική εμπειρία καθώς διενεργούν διαμεσολαβήσεις ενώ παράλληλα ασχολούνται με την ενημέρωση και την εκπαίδευση στη διαμεσολάβηση. Στο πλαίσιο αυτό, με το Σπύρο Αντωνέλο και την Ειρήνη Ματσούκα, τους άλλους δύο ιδρυτές του RESOLVE, έχουν δημιουργήσει το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΩΣ ΝΟΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΤΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ το οποίο διδάσκουν στο ΑΚΚΕΔ ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ από τον Οκτώβριο του 2015.

Έχει συγγράψει με τον Σπύρο Αντωνέλο το πρώτο επιστημονικό βιβλίο που εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στην Ελλάδα για τη διαμεσολάβηση με τίτλο «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις. Διεθνής Εμπειρία και ελληνική εφαρμογή» (Εκδόσεις Σάκκουλα Αθήνα – Θεσσαλονίκη 2014).